O nama

Udruga Trisomija 21 osnovana je 2009. godine s ciljem poboljšanja kvalitete zdravlja i života osoba s Down sindromom i autizmom.

Grupa osnivača, ugledni profesori, liječnici, med. radnici i roditelji s dugogodišnjim iskustvom, ulaganjem osobnog vremena, truda, znanja i vještina sa željom pravovremenog i sustavnog informiranja stvarajući preduvjete što kvalitetnijem prenatalnom i postnatalnom životu obitelji i osoba s Down syndromom, kao kamenom temeljcem u razvoju civilnog društva.

Jedna od osnovnih djelatnosti je i redovno medicinsko upućivanje osoba s Down sy. na pravovremene liječničke kontrole od kojih posebno izdvajamo oftalmološko praćenje. Okularne promjene kod osoba s Down sy. sprijećavaju normalan i intelektualan razvoj, što zahtijeva optimalan tretman i opservaciju.

Usluge savjetovališta postnatalne zaštite pod vodstvom liječnika volontera održava se isključivo po prethodnom telefonskom dogovoru.

Usluge logopedskog tretmana pružaju se osobama s Down sy. Obzirom da u Republici Hrvatskoj nije u dovoljnoj mjeri organiziran sustav logopedske potpore, a na žalost, u ovo doba recesije, velik broj djece s trisomijom 21 nije uključen u potrebiti logopedski tretman, mnoge srodne Udruge bore se s nemogućnosti financiranja stručnjaka. Međusobnom potporom pokušava se pokriti što veći broj djece.

Svakodnevna istraživanja genetičkog poremećaja, te rada na što kvalitetnijem poboljšanju popratnih simptoma kod Down syndroma, profesori i liječnici, osnivači udruge, stoje na raspolaganju obiteljima osoba s Down syndromom i autizmom kroz djelovanje Savjetodavnog tijela udruge.