Prava djece s posebnim potrebama u Danskoj

Na pocetku bih zelio navesti da su djeca s posebnim potrebama apsolutno na prvom mjestu u Danskoj. Svi zakoni su prilagodeni njihovim potrebama. Od momenta kada se rode, ili u slucaju autisticnog spektra i slicnog, momenta kada se uspostavi dijagnoza imaju apsolutno sva prava koja su im zagarantirana zakonom.

U Danskoj ne postoje komisije u doslovnom smislu. Primjer djece s Down sindromom je najbolji pokazatelj. Za takvu djecu ne postoji komisija. Samim rodenjem djete s Down sindromom stjece sva prava djeteta s posebnim potrebama. Sto se tice autisticnog spektra i sl. postoji psiholog, pedagog i fizioterapeut koji obave pregled i to je to. Obicno je dovoljan jedan pregled da bi se dobila dijagnoza i stekla sva zagarantovana prava.

Nakon donosenja dijagnoze sami ce vas obavijestiti postom, mailom ili telefonski na sto imate pravo i ponuditi vam strucnu medicinsku, psiholosku, pedagosku ili inu pomoc. Ponuditi potrebna pomagala kao sto su invalidska kolica, bicikl, touch racunar, pelene, prijevoz (taksi), novcanu naknadu itd. Spisak je predugacak da bih sve navodio.

Grad u kojem zivimo ima 80.000 stanovnika i mnogo skola. Medutim dvije skole na razlicitim dijelovima grada imaju posebna odjeljenja u sklopu skole za djecu s posebnim potrebama. U 7.40 dijete u skolu vozi taxi ili kombi taxi, zavisno gdje dijete zivi, te ju vraca u 16.00 doma. U razredima je 4 – 5 djece s kojima se radi jedan na jedan. Znaci 4 strucne osobe (rehabilitator/logoped) u razredu. Ostale aktivnosti se provode u gimnastickoj dvorani, bazenu, Sense prostorijama uz pomoc fizioterapeuta, glazbenog terapeuta itd. Tjedan skole je podijeljen tako da svaki dan uz redovno ucenje ima i aktivnosti poput plivanja, glazbenog, crtanja (fina motorika), izleta, gimnastike (gruba motorika) itd.

Postoje odijeljenja u sklopu redovne skole ali sa prilagodenim programima. Oni koji su sposobni pratiti redovnu nastavu su ukljuceni u istu. Ne postoje osobni asistenti nego strucne osobe koje rade s njima te im pomazu u savladavanju gradiva. Sto se tice ucenja tu nema mnogo diskusije. Svako dijete ima individualan plan ucenja prema njegovim psihofizickim sposobnostima.

Djeca s posebnim potrebama u Danskoj ne dobivaju invalidninu nego djecji dodatak, poput sve ostale djece i bez obzira na imovinski cenzus, svaka 3 mjeseca a koji iznosi od 2.500 do 3.500 kruna/kuna zavisno od dobi djeteta. Razlog tome je sto im je sve osigurano kroz njihova prava. Medutim kada navrse 18 godina imaju pravo na invalidsku mirovinu koja u trenutku dok ovo pisem iznosi 14.600 kruna/kuna neto. Uz taj iznos idu razni dodaci poput pomoci za placanje stanarine itd. Kao takvi imaju pravo te ako su u stanju raditi i zaraditi do 20.000 kruna/kuna godisnje a da im se to ne odrazi na invalidsku mirovinu.

Kao sto rekoh s 18 godina ima pravo na invalidsku mirovinu koja sad iznosi 14.600 kruna/kuna. S 18 godina takoder ima pravo zatraziti svoj smjestaj. Obicno se to zove “Bosted”. To su grupirani stanovi sa svim pripadajucim objektima. Svaka osoba s PP ima svoj stan. 

Stanovi sadrze sobu, boravak, kuhinju i kupaonu. Nisu veliki ali su potpuno ok. Potpuno su samostalni ali uz prisustvo strucnog osoblja koje pazi da nekuda ne odlutaju i da im se pomogne ako je potrebno.

Nepokretne osobe koje boluju od cerebralne paralize i slicno imaju pravo na prilagodeni automobil ili kombi s liftom za kolica. Oslobodeni su poreza i drzavnih dazbina. Drzava vam odobrava bezkamatni kredit u iznosu od 160.000 kruna/kuna i otplacuje polovinu iznosa kredita.

Postoji takoder nesto sto se zove “Aflastning” sto mi je tesko prevesti na hrvatski jezik. Svako dijete s posebnim potrebama ima pravo od 45 do 88 dana godisnje na isto. To znaci da dijete ide od jednog do 3 dana u komadu u strucnu ustanovu gdje boravi, spava i gdje se o djetetu brinu strucne osobe. Transport skola, ustanova, kuca obavlja taxi.

Na taj nacin se obitelj rasterecuje kako bi se odmorili i napunili baterije za daljnji zivot i na taj nacin bili produktivniji u radu sa svojim djetetom.

Ovo bi bilo u “kratkim” crtama o pravima djece s posebnim potrebama u Danskoj.

Vise informacija na www.down.dk i www.duhk.dk na danskom jeziku. Mozete koristiti translate.google.com za prijevod.

Komentiraj: